Werkwijze

Werkwijze

Clickermethode Ivex hondentraining

Ik werk met de clickermethode. De clicker is een handige trainingsmethode om je hond bepaald positief gedrag aan te leren. Het is dus een vorm van positieve gedragstraining. Je beloont het gewenst gedrag en negeert het ongewenst gedrag.

De clicker is een klein voorwerp wat gemakkelijk in je hand past en waar een drukknop op zit dat een klik-geluidje maakt. Het voordeel van de clicker is dat je beter kunt timen in het belonen van je hond. Met de clicker kan je dus precies op het moment dat hij dat gewenste gedrag vertoont belonen, hoe kort dat moment ook is.

Na dit geluid krijgt je hond natuurlijk altijd een beloning, anders verliest je hond de motivatie om te werken aan zijn positief gedrag. De beloning moet iets zijn waarvan je weet dat je hond hier alles voor zal doen. Vaak zijn kleine hondensnoepjes al ideaal. Zo wist mijn hond dat ik altijd stukjes frikandel meenam naar de wedstrijden. En geloof me, dat werkt!

Gebaseerd op twee leerprincipes

1. Klassieke conditionering

Als ik de click hoor dan volgt er wat lekkers. In het dagelijkse leven zullen er vast nog meer koppelingen gemaakt gaan worden door je hond. Bijvoorbeeld: Als jij je sleutels pakt, ga je weg. Als de bel gaat, staat er iemand voor de deur, etc. Er wordt dus een link gelegd tussen het één en het ander.

Belangrijk is dus dat het voorspelbaar wordt dat het geluidje (de click) in 99% van de gevallen wordt opgevolgd door de gebeurtenis. Dus een neutrale prikkel is niet langer meer neutraal maar krijgt een belangrijke betekenis voor je hond.

2. Operante conditionering

Dat wil zeggen dat een hond leert door het effect wat het gedrag hem heeft opgeleverd. Het gedrag zal in de toekomst toenemen, wanneer de hond het effect als een beloning heeft ervaren. Het gedrag zal in de toekomst afnemen wanneer de hond het effect van gedrag als een correctie heeft ervaren.

Als je een hond dus exact op tijd een beloning geeft voor het gewenste gedrag dan zal je hond het gedrag dus gaan herhalen. Een belangrijke voorwaarde is dat de beloning die je op dat moment geeft ook als beloning wordt ervaren door je hond.

Je hond kan ook zelf zorgen voor succeservaringen. Een voorbeeld: Als een hond tegen de deur op springt en daarbij per ongeluk de klink raakt waardoor de deur open gaat en hij bij wat lekkers kan, zal hij vaker tegen de deur aan gaan springen. Hij heeft geleerd dat dit gedrag hem wat oplevert. Andersom kan hij ook stoppen met springen omdat hij zichzelf pijn heeft gedaan aan de deur.

Beide theorieën kort samengevat

De hond leert eerst dat na de click wat lekkers komt door middel van klassieke conditionering. Vervolgens belonen we het gedrag wat hij vertoont. Dit levert de hond wat op dus gaat de hond verder met zijn positieve gedrag en uiteindelijk zal dit gedrag vanzelfsprekend worden en wordt de clicker overbodig. Dat is de operante conditionering.

Aanmelden

Wil je graag een hond, maar weet je niet welke hond het beste bij je past? Meld je dan aan voor de invertarisatie fase. Dan zoeken we samen de perfecte hond voor jou!

Contact

Hoek 11
5768 VN, Meijel

T: 06-124 340 60

E:

IVEX wordt lid van

The Association Of Pet Dog Trainers For Belgium And The Netherlands