Informatie

Informatie

Ivex Hondenbegeleiding

Zindelijkheidstraining

Wanneer moet je pup even naar buiten?
Direct als hij wakker wordt.
Na het spelen.
Na het eten.
Als hij onrustig heen een weer gaat lopen en bijvoorbeeld rondjes gaat draaien.
Voordat hij de bench in gaat.

Net als bij kinderen zal het zindelijk maken van een pup niet over één nacht ijs gaan. Trek hier gerust wat weken voor uit. Blijf vooral positief, geduldig en straf je pup NOOIT voor een ongelukje. Doe je dit wel dan zal je pup angstig worden voor je, zodra hij zijn behoeftes wil gaan doen. Je zult dan een hondje krijgen dat stiekem zijn behoefte doet als je even niet in de buurt bent of niet kijkt.

Ongelukje

Gebeurt er ondanks de vele positieve ervaringen toch een ongelukje, dan negeer je de pup totaal en schenk je er verder geen aandacht aan, want ook jouw zachte vriendelijke stem kan belonend voelen voor je pup. Neem je pup eerst even mee naar buiten om te checken of hij alles gedaan heeft. Ruim daarna pas de behoefte op met wat poetsmiddel. Een hond heeft namelijk een goede neus en zal bij enige geur wederom proberen zijn behoefte op dezelfde plek in huis te doen.

Het is dus goed om je pup goed in de gaten te houden en om te leren lezen wanneer je pup behoeftegedrag laat zien. Dit gedrag heeft namelijk ieder pupje in zich. Gaat de pup onrustig heen en weer lopen en bijvoorbeeld rondjes draaien; dan is dat een teken dat je pup een behoefte wilt doen en op zoek is naar een plekje.

Tijd om in actie te komen dus! Til je pup dan rustig op en zet hem buiten op een geschikte plek neer waar hij zijn behoefte mag doen en negeer hem eventjes. Zodra je pup zijn behoefte heeft gedaan, beloon je hem met je stem alsof hij de jackpot heeft gewonnen en beloon je hem met een klein hondensnoepje.

Op commando plassen

Sommige mensen kiezen er voor om de hond te leren op commando te plassen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel met je hondje denkt te gaan reizen, zodat hij tijdens de plas stop ook echt plast

Om aan het plassen een commando te koppelen, let je op wanneer je hondje begint. Zodra hij begint geef je het commando en beloon je zodra hij klaar is. Na een aantal keren kun je proberen het commando wat eerder te gaan geven, bijvoorbeeld als je hondje op een grasveld nog aan het snuffelen is. Werkt dit, dan blijf je het commando steeds net wat eerder geven. Werkt dit niet, dan ga je weer even een stapje terug en herhaal je de vorige stap eerst nog een paar keer.

Niet zindelijk

Als je hond maar niet zindelijk wordt kan er een medische of psychologische reden achter liggen. Zo kan een hond met blaasontsteking rondlopen en dus gewoonweg niet op houden. Lukt het dus maar niet om je puppy zindelijk te maken, of was hij zindelijk en maak je opeens een terugval mee, dan kan het geen kwaad om even met een dierenarts te overleggen.

Een psychologische reden kan zijn dat de hond zogenaamde deemoedsplasjes doet. Als een hond ergens van schrikt, of erg onderdanig is kan hij zijn plasje laten lopen. Dit kan opgelost worden door je hondje anders te benaderen en zekerder te maken. Een gedragstherapeut kan je daarmee helpen.

Reutjes kunnen binnen plassen om hun territorium af te bakenen, ook dit kan voortkomen uit onzekerheid over hun plaats in huis. Het ontstaat soms als er een andere hond in huis of de omgeving komt wonen. Of zodra er loopse teven in de buurt zijn. Ook voor dit probleem is het handig om contact op te nemen met een goede gedragstherapeut.

Contact

Hoek 11
5768 VN, Meijel

T: 06-124 340 60

E:

IVEX wordt lid van

The Association Of Pet Dog Trainers For Belgium And The Netherlands